Mat & jordbruk
Få lämlar drabbar ugglor och rovfåglar
Norrbottens fjällvärld – där är det störst chans att se fjällämlar i år. Årets nationella övervakning av smågnagare visar stora skillnader i antalet lämlar på olika håll i landet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– År 2011 var den senaste gången som vi hade ett riktigt lämmelår. Även om det är betydligt färre lämlar i Stora Sjöfallet nu än år 2011 är det antagligen här man har störst chans att se en fjällämmel. Vi påträffade också förvånansvärt många gråsidingar i Stora Sjöfallet, säger Frauke Ecke, forskare vid SLU och ansvarig för den nationella miljöövervakningen av smågnagare, i ett pressmeddelande.
Övervakningen av fjällämlar sker i tre fjällområden. I Vålådalen/Ljungdalen och Ammarnäs hittade man inga fjällämlar alls i år, och även sorkpopulationerna var små där. Det kan drabba till exempel fjällräv och annat rovvilt som har sorkar och lämlar som viktig föda, men också ugglor och rovfåglar.
– I Vindelnområdet bedriver vi också miljöövervakning av pärlugglor. Där har vi sett att de mycket låga sorktätheterna i norr har resulterat i en låg häckningsframgång för områdets ugglor, säger Frauke Ecke.