Industri & Energi
Sommaren 2022 slår alla värmerekord
Sommaren 2022 var den varmaste som någonsin uppmätts i Europa. Det visar färsk data från EU:s satellitövervakningsprogram Copernicus. Värmerekordet gäller både för månaden augusti och för sommaren som helhet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Att de värmeböljor som svepte över stora delar av Europa i somras slår tidigare temperaturrekord kommer troligen inte som någon överraskning för de drabbade, men nu har EU:s satellitprogram Copernicus sammanställt data över sommarens extrema väder. Statistiken visar att årets augusti månad ”med stor marginal” var den varmaste som har uppmätts i Europa och den tredje varmaste som uppmätts globalt.
– En intensiv serie av värmeböljor över hela Europa, tillsammans med ovanligt torra förhållanden, har lett till en extrem sommar med rekord i form av temperatur, torka och bränder i många delar av Europa, med påverkan på både samhällen och naturen på många olika sätt, säger Freja Vamborg, senior forskare på Copernicus Climate Change Service, i ett pressmeddelande.
Sommaren i Europa var i år 0,4 grader varmare än det tidigare rekordet, som bara är ett år gammalt. Frankrike, Storbritannien och Portugal är några av länderna som drabbades hårt av extrema temperaturer och flera länder upplevde också den värsta torkan på 500 år. Samtidigt resulterade en rad skyfall i översvämningar på andra håll i Europa. Enligt klimatforskare är både extrem värme och skyfall en effekt av ett allt varmare klimat.
Copernicus Climate Change Service, C3S, är EU:s program för satellitövervakning av bland annat klimatförändringar. Data från Copernicus är öppen för alla och används i EU-ländernas miljöövervakning.