Livsstil & konsumtion
Enkla åtgärder kan skydda mot översvämning
Översvämningarna i Spanien har varit förödande. Över 200 personer har dött och nu varnar lokala myndigheter för att sjukdomar kan spridas i vattenmassorna. Ingrid Wesström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, ser att det finns enkla åtgärder som vi kan vidta här i Sverige för att bli bättre förberedda inför kraftiga regn.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Stormen Diego har fört med sig stora mängder regn, med katastrofala konsekvenser. Dammar har brustit, floder svämmat över och samhällen ställts under vatten. På en mätstation i Andalusien noterades hela 470 millimeter regn på bara några dagar.
– Det är en extrem mängd, och när vattnet forsar fram med sådan kraft är det svårt att skydda sig. Kostnaden för att bygga upp allt som förstörts kommer att vara enorm, säger Ingrid Wesström, forskare inom jordbrukets vattenhushållning vid Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande från lärosätet.
Regnovädret har fått särskilt allvarliga konsekvenser eftersom Spanien under lång tid har brottats med torka och vattenbrist.
– När marken är hård och torr kan den inte suga upp vatten, så när regnet väl kommer spolas det vidare i stora mängder. Just detta har hänt på flera platser i det drabbade området, förklarar Ingrid Wesström i pressmeddelandet.
Det har också konstaterats att många diken och avlopp i de översvämningsdrabbade områdena har varit underdimensionerade eller dåligt underhållna, vilket har gjort det extra svårt att hantera de kraftiga vattenflödena.
– Detta är inte ett problem unikt för södra Europa. Liknande situationer har uppstått på många platser, även här i Sverige, där vi till exempel såg stora översvämningar i Åre och Uppland förra hösten.
Med den globala uppvärmningen förväntas såväl torka som stora skyfall bli vanligare, vilket bäddar för fler översvämningar framöver. Ingrid Wesström ser att det finns effektiva och relativt billiga åtgärder som kan hjälpa oss att hantera kraftiga regn. Ett exempel är att regelbundet underhålla diken och vägtrummor så att vattnet kan rinna fritt och inte samlas upp.
– Kommunerna har naturligtvis begränsade resurser att fördela, men det är viktigt att tänka långsiktigt just eftersom vi vet att extremväder blir allt vanligare. Kostnaden för att förebygga är ofta långt mindre än pengarna som krävs för att hantera och återställa samhällen efter stora naturhändelser, så det är verkligen en investering i säkerhet och stabilitet.