Livsstil & konsumtion
”Dumt att satsa allt på elektrifiering”
Eldrivna fordon, solpaneler och elektrifiering av industrin – det råder stort hopp om att vi med hjälp av el ska ställa om till ett fossilfritt samhälle. Men åtgärder behövs inom flera områden, enligt Patrik Söderholm, professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet och ledamot i Klimatpolitiska rådet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Vid klimattoppmötet i Egypten sa statsminister Ulf Kristersson att ”klimatpolitik börjar och slutar med energipolitik”, vilket är ett talande citat för regeringens prioriteringar i klimatomställningen. I Klimatpolitiska rådets senaste rapport kritiseras både den sittande och förra regeringen för ett ofta för ensidigt fokus på elektrifiering.
– Elektrifiering är en jätteviktig del av klimatomställningen och det finns goda skäl att tro att den kommer lyckas på många håll. Däremot är det dumt att lägga för många bollar i samma korg och tona ned betydelsen av andra områden som vi också behöver satsa på, säger Patrik Söderholm.
De nyckelområden som rådet pekar ut, utöver fossilfri elektrifiering, är effektivare energi- och resursanvändning, biomassa från skogs- och jordbruk samt upptag och lagring av koldioxid.
– Elektrifieringen är möjligen viktigast sett till mängden utsläpp av växthusgaser. Men omställningen kommer inte plötsligt, utan gradvis, och det kommer att ta några decennier innan den fossilfria energin är på plats. För att klara denna övergång är effektiviseringsfrågor viktiga. I dag fokuserar regeringen mycket på tillförsel av el, men mindre på hur den används.
Krav från EU
Även inom jordbruket, som i dag står för 15 procent av utsläppen av växthusgaser, behövs mer insatser.
– Här släpar Sverige efter jämfört med andra EU-länder, det saknas en tydlig politik för att komma åt dessa utsläpp.
Detsamma gäller upptag och lagring av koldioxid.
– EU:s nya klimatpolitiska paket kräver av Sverige att vi i högre grad ska använda skog och mark som kolsänkor, vilket vi behöver lägga mer fokus på för att lyckas.
Med tanke på det senaste årets höga elpriser och hotande elbrist, kommer elen verkligen att räcka till för elektrifieringen? Enligt framtidsscenarier från Energimyndigheten är en kraftig elektrifiering omöjlig utan goda förutsättningar för samtliga fossilfria kraftslag.
”Vi har samtidigt en stor potential på sikt av framför allt landbaserad vindkraft, befintlig kärnkraft, havsbaserad vindkraft och ny kärnkraft,” skriver Energimyndigheten i sin senaste prognos.
Den framtida elförsörjningen är en svår fråga, betonar Patrik Söderholm. I rapporten har Klimatpolitiska rådet främst fördjupat sig i vindkraft och kärnkraft, som båda för med sig en rad dilemman ur både sociala, miljömässiga och ekonomiska perspektiv.
– Men det är främst tillståndsfrågor som kommer att påverka om planerade vindkrafts- och kärnkraftsanläggningar förverkligas eller inte.
Nödvändiga satsningar riskerar att utebli
Det ensidiga politiska fokuset på energifrågan riskerar även att orsaka en attitydförändring i samhället, säger han.
– Det sänder signaler om att energitillförsel kommer att lösa hela klimatomställningen, vilket gör att gemene man inte inser att det sannolikt kommer krävas betydligt mer i praktiken.
För industrin medför denna attitydförändring att nödvändiga satsningar riskerar att utebli.
– När man sänker reduktionsplikten skapas exempelvis en osäkerhet hos de företag som satsar på biodrivmedel, vilket gör att de kanske inte längre vågar satsa i Sverige.
Sammantaget resulterar regeringens fokus på elektrifiering i att det kan bli svårt att nå de svenska klimatmålen, både på kort och lång sikt.
– Klimatomställningen är osäker, vissa åtgärder kommer att fungera medan andra kommer att misslyckas, så det är viktigt att ha en politik som spänner över alla utsläppsområden, både av kostnadsskäl och för att kunna nå klimatmålen. Vi behöver jobba med alla fyra områden samtidigt.
Extrakt har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari för en kommentar.