Industri & Energi
Dikten kan inspirera till omställning
Utifrån noveller har forskare inom litteraturvetenskap och klimat analyserat hur människors framtidsvisioner kan jämföras med IPCC:s framtidsscenarier. Jämförelsen kan ge svar om vad som får oss att ställa om.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
I forskningsprojektet Utopian stories samarbetade forskarna med tidningen Skriva, där tidningens läsare bidrog med att skicka in 72 utopiska berättelser om en framtid som är bra både för människor och planeten. Dessa noveller har nu analyserats, klimatberäknats och jämförts med IPCC:s framtidsscenarier.
– Vi hade hoppats på nya idéer om framtiden men det är inte lätt att skapa helt nytt och de flesta av novellerna speglar saker vi redan vet och tänker. Däremot fann vi en stor variation av berättelser om hur vi genomför en omställning till en hållbar framtid. Detta överraskade, säger Camilla Brudin Borg, forskare i litteraturvetenskap med fokus på ekokritik.
Många noveller handlade om världar där vi lever på nya sätt; på tåg, bland träden eller i bostäder under havet för att låta jorden återhämta sig.
– Väldigt många inkluderade en berättelse om hur vi först kommer till en gräns där det blir ohållbart, ibland riktigt katastrofalt, för att sedan på allvar förstå att vi måste skapa andra sätt att tänka, värdera och leva på, som ”det lilla livet”, lokal matproduktion och gemenskap.
De världar som beskrivs i novellerna har även klimatberäknats och resultatet visar att utopiernas genomsnittliga värde liknade IPCC:s grönaste framtidsscenario, där vi tar klimatkrisen på allvar och ställer om till ett mer hållbart samhälle.
– Detta liknar våra undersökta utopier, även om det i utopierna också fanns ett större fokus på teknologi och AI, säger Camilla Brudin Borg i ett pressmeddelande.
En skillnad var dock synen på människans förhållande till naturen.
– I IPCC:s samtliga framtidsvärldar styrs förändringen uteslutande av människors behov medan det i utopierna finns ett större inslag av vad som kallas ekocentrism. Där är människa och andra levande varelser likvärdiga, vi planerar och lever utifrån ett helhetsperspektiv där människan är en del av planeten, dess ekosystem och ser sig som en integrerad del.
Forskningen kan ge inspiration till nya tankegångar och normer, som inte finns med i IPCC:s beräkningar om framtiden.
– I utopierna får vi många olika förslag på hur det kom sig att vi ändrade attityd och slutligen ställde om, och hur vi lär oss att respektera och samleva med resten av världen.