Biologisk mångfald
Dieselbilar bryter positiv trend
Mätningar av luftkvaliteten i ett antal svenska tätorter visar på en negativ trend. Fler dieselbilar och ökad trafik kan vara orsaken till den allt sämre luften. Det visar rapport från Svenska Miljöinstitutet IVL.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Sedan 30 år tillbaka har Svenska Miljöinstitutet IVL, tillsammans med drygt hälften av Sveriges kommuner, följt luftkvaliteten i ett antal svenska tätorter i det så kallade Urbanmätnätet. För de första 10 – 15 åren visar mätningarna på en ständig förbättring.
Därefter planar kurvorna ut. I vissa fall tenderar halterna till och med att öka. Enligt Karin Persson, projektledare för Urbannätverket, kan den negativa trenden bero på att dieselfordonen blivit fler, vilket ökar halterna av kväveoxider. Trafiken i städerna har även ökat globalt sett.
Trots att miljökvalitetsmålen överskrids på flera ställen tror Karin Persson ändå att utvecklingen kommer att gå åt rätt håll.
– Mycket beror på allas vår förmåga till beteendeförändringar – att köra mindre bil till exempel. Åtgärder behöver inte bara ske i Sverige utan även i andra länder för att minska importen av luftföroreningar, säger hon i ett pressmeddelande.
Syftet med Urbanmätnätet är att få en mer heltäckande bild av luftkvalitetssituationen i Sverige. På så sätt kan kommuner få tillgång till ett underlag som kan vara till nytta för stadsplanering, trafiklösningar och andra åtgärder som kan förbättra luften i städerna.