Mat & jordbruk
”Det behövs bättre information om riskerna med solkräm”
Solkräm skyddar mot farlig UV-strålning, men innehåller samtidigt skadliga kemikalier. Ska man smörja in sig eller inte? Extrakt frågade ekotoxikologen Christina Rudén.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
De flesta solkrämer fungerar genom att de innehåller kemikalier som tar bort det farliga i solens strålning. Samtidigt innehåller solkrämen i sig skadliga ämnen.
Christina Rudén, professor i regulatorisk ekotoxikologi vid Stockholms universitet, tycker att solkräm ska användas med måtta.
− Om man kan klä på sig, använda UV-kläder eller sätta sig i skuggan är det bättre, säger hon.
På vilket sätt är solkräm skadligt?
− Forskning har visat att de innehåller ämnen som kan vara hormonstörande, både för oss människor och för vattenlevande organismer. Det behövs bättre information om riskerna med solkräm. Det skulle till exempel kunna stå något om det på förpackningarna.
På vissa turistorter, till exempel i Hawaii och Florida, har man förbjudit solkräm med kemikalier i för att skydda havsmiljön längs kusten. Kan det vara aktuellt på populära svenska badplatser?
− Solkräm har en viktig funktion så det är kanske inte så bra att förbjuda det. Jag tror snarare att vi behöver bli bättre på att väga nyttan mot riskerna, och börja använda solskydd med måtta. Ett typiskt exempel då det är onödigt med solskyddsfaktor är i vanliga fuktkrämer för ansiktet. Det handlar om krämer som man använder året runt. Många dagar är det verkligen helt onödigt med solskydd, särskilt på vintern.
Hur ska man tänka med solkräm till barn?
− Jag tycker att man ska vara extra försiktig eftersom barn är särskilt känsliga för kemikalier. Hormonstörande ämnen kan till exempel påverka fertiliteten och hjärnans utveckling. Man ser ibland barn på stranden som har så mycket kräm att de knappt syns där bakom och då blir exponeringen hög, särskilt om man fyller på med mer kräm varje gång barnet badar.
Finns det någon solkräm som är bättre än andra, eller sämre?
− Solkräm för barn har ofta lägre kemikalieinnehåll så det kan man gärna använda både för barn och vuxna. Man kan undvika solkräm i sprayflaskor för risken finns att man sprutar utanför så att solkrämen flyger iväg och hamnar på marken. Det är väldigt onödigt. Dessutom kan man råka andas in krämen och det är inte bra.
Forskas det på alternativ till kemikaliebaserad solkräm?
− Det känner jag inte till. Alternativen som finns bygger vad jag vet på att man täcker huden med kräm, till exempel med zinkpasta, så att solen reflekteras bort.
Hur effektiva är de krämerna?
− Det beror på hur vit man kan tänka sig att vara, av kräm alltså. För många känns de här krämerna inte så tilltalande.