Livsstil & konsumtion
De bygger en stad för humlor och bin
Hur kan vi få humlor och andra pollinerare att trivas mitt i stan? Frågan kan verka märklig, men i ett framtidsperspektiv handlar det om hur vi ska få mat på bordet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Andra skalor
– För pollinerare gäller andra skalor än för oss människor. Precis som vi vill ha lagom långt mellan ställen där vi kan handla mat, eller platser där vi har möjlighet att sitta ner, har de också sina önskemål om landskapet. Kan en humla flyga över jättehöga hus, till exempel, eller blir sådana hus hinder? – Att planera för att behålla ekosystemtjänster som till exempel pollinering, det vi kallar ”socialekologisk stadsplanering”, ger ofta en win-win-situation, säger Åsa Gren. Samtidigt som vi spar pengar på att naturen gör jobbet, begränsar vi den negativa klimatpåverkan. Och när humlorna trivs, trivs också vi människor, för vi mår bra både fysiskt och psykiskt när vi har mycket grönt omkring oss. I bebyggda områden har så kallade ”halvnaturliga” områden stor betydelse för pollinerare. Det kan vara parker, kolonilotter, villaträdgårdar eller golfbanor. – Det kan också vara sådana små remsor som vi betraktar som skräpmark. Vägrenar är till exempel inte att förakta. Där kan pollinerare både hitta föda och lämpliga boplatser. Dessutom knyter de ihop olika miljöer med varandra.Norden nästa ”kornbod”
– Med ett förändrat klimat kommer det bli både varmare och regnigare i Sverige. Norden förväntas bli världens nästa ”kornbod”, när andra områden blivit oanvändbara för odling. Då är det avgörande att vi har kvar våra vilda pollinerare. Om vi inte planerar för att de ska trivas kommer det att bli mycket dyrt för oss när vi blir tvungna att försöka ersätta deras tjänster, säger Åsa Gren.Pollinerarnas rörliga ekosystemtjänst
90 procent av jordens ca 300 000 kända arter av blommande växter är beroende av pollinerare för sin befruktning. Resten är ofta vindpollinerade. De viktigaste pollinerarna är bin (dit humlor hör), men även bland annat flugor, fladdermöss, getingar, skalbaggar, fåglar och fjärilar spelar stor roll. Pollinering med hjälp av djur är exempel på en ekosystemtjänst som utförs av rörliga organismer, så kallad MABES (Mobile Agent-Based Ecosystem Service). Andra exempel på MABES är skadedjursbekämpning och fröspridning. Organismer som utför MABES är beroende av miljöer där de kan finna föda, reproducera sig och övervintra, samt möjlighet att ta sig mellan de olika lokalerna. I en tätort kan en kombination av orörd, skyddad natur och ”halvnaturliga” områden vara avgörande för MABES-arter.
Fler lästips
Läs mer om hur gröna funktioner kan införlivas i stadsbebyggd miljö i rapporten Ekosystemtjänster i Stockholmsregionen, utgiven av Tillväxt, miljö och regionplanering inom Stockholms läns landsting (2013). Läs mer om vilka effekter stadsutvecklingen i Stockholm kan tänkas få för pollinerarna, i denna artikel publicerad i Ecology and Society (2010). Se också denna film om hur svenska forskare försöker hitta gener hos tambin som kan öka deras resistens mot virusinfektioner.