I dag inleddes COP16-mötet i Colombia, där världens länder ska försöka enas om ett globalt ramverk för biologisk mångfald.

– Det finns en stark vetenskaplig konsensus om att förlusten av natur fortsätter och kommer att påverka människor i allt högre grad. De flesta människor drar nytta av naturen och förlorar på denna förstörelse. Förhandlare och andra deltagare på COP16 behöver mobilisera för naturen, säger Garry Peterson, forskare vid Stockholm Resilience Centre och medarbetare i IPBES, The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services.

Indikatorer för att övervaka och mäta förlust av biologisk mångfald och vilka framsteg som görs – och som är jämförbara mellan länder – är brännande frågor på mötets agenda.

– Vi behöver öppna data och övervakning i rätt tid för att förstå vilka policys som fungerar och var vi ska böja kurvan för förlust av biologisk mångfald, säger Juan Rocha, forskare vid Stockholm Resilience Centre som deltar i COP16 och själv kommer från Colombia.

Han betonar också att tillräcklig finansiering av planen för biologisk mångfald är avgörande.

– Vi riskerar att få flera brytpunkter som kan förvärra förlusten av biologisk mångfald och minskningen av de ekosystemtjänster som samhället är beroende av, säger Juan Rocha i ett pressmeddelande.