Biologisk mångfald
COP15: Frustration över orättvisor bromsar FN-avtal
När världens miljöministrar nu ansluter till FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal är det efter tröga förhandlingar som inte gett det resultat som förväntats. Precis som under COP27 i Egypten protesterar världens fattigare länder mot bristen på finansieringsvilja.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Det här är inte ett möte för att rädda jorden. Vi är här för att rädda oss själva, våra söner och döttrar och många civilisationer framöver. Med hav och floder utan liv, tomma berg och öknar, kommer jorden att överleva – men vår civilisation gör det kanske inte, sade Csaba Kőrösi, ordförande för FN:s generalförsamling, i sitt tal till världens miljöministrar, på plats i Montreal, Kanada.
Fram till år 2030 ska 30 procent av världens mark vara naturskyddsområden. Men länderna på COP15-mötet om biologisk mångfald har hittills varit långt ifrån eniga om det så kallade 30×30-målet. Under ett öppningsanförande framförde en rad länder, bland annat Brasilien, Indien och Sydafrika, att 30×30-målet kräver betydande stöd från omvärlden, i form av såväl teknologiskt som ekonomiskt stöd.
I veckan protesterade delegater från ett antal utvecklingsländer mot oviljan att diskutera vem som ska betala för att rädda den biologiska mångfalden genom att lämna den pågående diskussionen. En huvudfråga för dem är hur omvärlden kan förvänta sig att dessa länder inte ska hugga ner sina skogar när det är något som rikare länder har kunnat göra.
– Det visar hur trötta världens utvecklingsländer är på hur rikare länder hanterar finansieringen av insatser för biologisk mångfald. Utan pengar blir det här ett svagt avtal och Montreal riskerar att bli ett nytt Köpenhamn. Utvecklingsländerna lämnade mötet för att rikare länder inte är villiga att kompromissa, säger Oscar Soria, som representerar organisationen Avaaz på COP15 i Montreal, till The Guardian.