Kemikalier
Biologisk mångfald viktig för kolinlagring i gräsmark
När den biologiska mångfalden minskar i betes- och stäppmarker lagras också mindre kol. Forskare tror att det beror på att i gräsmarker med färre arter bryts växtligheten ner snabbare.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
En tredjedel av världens landbundna kolförråd finns i gräsmarker som stäpp, savann och naturbetesmark. I dessa gräsmarker ökar kolhalten när mångfalden av växter ökar – något som syns extra tydligt i varma och torra delar av världen. Det framgår i en global studie, där forskare vid bland annat Sveriges lantbruksuniversitet har analyserat data från olika gräsmarker på sex kontinenter. Man har bland annat tittat på växtligheten på Svalbards tundra, på naturbetesmarker i Alperna, i Serengeti och på nordamerikanska stäpper.
Sambandet mellan artrikedom och kolinlagring beror inte på att mängden växtbiomassa är större på artrika marker, som forskarna först trott. I stället handlar det om växtlighetens kemiska sammansättning, kol-kväve-kvoten. Artrika marker har en mindre andel kväve i förhållande till kol, vilket betyder att växterna innehåller mindre protein i förhållande till växtfiber. Det växtmaterialet bryts ner långsammare i marken än växtmaterial med mer kväve.
Att sambandet är extra starkt i varmare klimat tror forskarna hänger ihop med att växter som är anpassade till värme producerar ämnen som skyddar mot uttorkning och sol, och som också bryts ner långsammare.
– Studien kan få långtgående följder, eftersom den antyder att en ekosystemförvaltning som återställer växternas mångfald i gräsmarker sannolikt förbättrar markens kolbindning, särskilt i varma och torra klimat, säger Marie Spohn, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.