Vatten
Andra chansen för krokiga grönsaker?
Går det att göra ny mat av restprodukter från livsmedels- och köttindustrin? Det ska forskare vid IVL ta reda på i ett nytt projekt som genomförs i samarbete med näringslivet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Nästan en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs eller går förlorad i dag i livsmedelskedjan. Det är ett enormt resursslöseri som också orsakar stor miljöpåverkan och klimatutsläpp, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Rester i form av skal, blast, krokiga grönsaker och styckningsdetaljer slängs, exporteras eller används i dag som djurfoder.
– Det finns utmaningar med att ta in restprodukter i den svenska matkulturen. Vi kommer att pröva råvarorna i vårt labb på IVL för att säkerställa att de är lämpliga att äta, säger Emma Moberg på IVL i ett pressmeddelande.
Fokus ligger främst på att hitta livsmedel för den offentliga sektorn, exempelvis skolor och äldreboenden. Projektet har tilldelats sex miljoner kronor från forskningsrådet Formas.