Klimat
Alternativ till antibiotika mot tbc på gång
Tuberkulos är världens mest spridda infektionssjukdom. Närmare två miljoner människor dör i sjukdomen varje år och antalet antibiotikaresistenta tuberkulosbakterier ökar. Behovet av alternativ till antibiotikan är stort. Forskare tror sig nu vara en ny läkemedelskandidat på spåren.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Dagens botemedel mot tbc är antibiotika, men patienterna måste ofta ges flera behandlingar under lång tid. Även i de fall då tbc går att behandla är det en komplicerad och lång process som innefattar flera läkemedel. För resistenta tuberkulosbakterier kan det behövas över två års behandling.
– Trots den långa behandlingstiden lyckades man förra året bara rädda 54 procent av de patienter som hade antibiotikaresistenta bakterier. Behovet av alternativa behandlingar för att förhindra spridning och minska dödligheten i sjukdomen är alltså mycket stort, säger Gabriela Godaly, universitetslektor vid Avdelningen för mikrobiologi, immunologi och glykobiologi vid Lunds universitet.
Antimikrobiella peptider har dykt upp som intressanta alternativ i jakten på nya läkemedel. Sådana peptider produceras av alla organismer, från däggdjur till växter. De fungerar som naturens egna antibiotika då de dödar bakterier snabbt och skulle fungera som antibiotika även för människor.
Den stora fördelen med antimikrobiella peptider är att bakterier har svårare att bilda resistens mot peptiderna eftersom dessa har fler mekanismer för att döda bakterier än antibiotika.
– Men som alltid med grundforskning krävs ytterligare bekräftande studier innan man kan gå vidare till kliniska studier, men vi tror definitivt att våra data för NZX-peptiden potential är lovande inför en framtida behandling mot tuberkulos, säger Gabriela Godaly i ett pressmeddelande.