Industri & Energi
AI kan förutsäga nya smittor
Genom att kombinera AI med modeller för resmönster och sjukdomseffekter går det att förutse hur olika infektionssjukdomar kommer att spridas i Europa i takt med den globala uppvärmningen. Modelleringen gör det möjligt att bygga upp beredskap, enligt en ny avhandling från Umeå universitet.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
– Flera allvarliga sjukdomar står på tur att nå många länder i Europa när klimatet ändras och vi dessutom reser mer. Genom tillgång till prognoser skapas rådrum för att fatta beslut om kapacitet i vården och åtgärder för att dämpa spridningen, säger Zia Farooq, doktorand vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.
Genom modellerna kan hans forskning förutsäga spridning av infektionssjukdomar och en forskargrupp som han ingår i förutsåg det senaste utbrottet av nilfeber i Europa 2018.
– Naturligtvis är det väldigt viktigt att minska utsläppen och begränsa klimatförändringarna. Men vi kanske inte helt kan undkomma problemet eftersom klimatförändringarna redan sker. Därför är det viktigt att ha verktyg för att vara förberedd på att möta utmaningarna med klimatberoende och framväxande infektionssjukdomar, säger Zia Farooq.