Livsstil & konsumtion
”AI bättre konfliktmedlare än människan”
Ett chatbot-verktyg baserat på artificiell intelligens, AI, har visat sig kunna ta fram uttalanden som är tydligare och mer rättvisa än de som formulerats av människor, enligt en ny studie. Forskarna menar att verktyget kan hjälpa människor i konflikter att nå konsensus.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
När människor diskuterar politiskt och känslomässigt laddade frågor kan det vara svårt att se motståndarens synvinkel och hitta en gemensam grund. Enligt studien, publicerad i Science, kan AI vara till hjälp. I vissa fall kan AI göra ett bättre jobb än en mänsklig medlare när det handlar om att sammanfatta och presentera en grupps samlade åsikter.
I studien har forskarna studerat användningen av en stor språkmodell utvecklad av Google DeepMind. De kunde se att människor bedömer konsensusformuleringar skrivna av AI som mer informativa och mindre partiska än de som formulerats av en människa.
– Modellen är tränad att försöka formulera ett uttalande som får maximalt stöd av en grupp människor som frivilligt har lämnat sina åsikter. Eftersom modellen lär sig människornas preferenser, kan den sedan producera ett uttalande som har störst sannolikhet att tilltala alla, säger Christopher Summerfield, en av författarna bakom studien, i Nature.
AI-medlare skulle kunna hjälpa samhället att bryta politiska dödlägen, menar han och hans medförfattare, men andra experter framhåller att tekniken inte är färdigutvecklad. I en artikel i Science framhåller flera forskare att tekniken ännu är för outvecklad. Alice Siu, statsvetare vid Stanford University, säger att AI-medlare visserligen kan få människor att känna sig mindre dömda när de uttrycker sina åsikter, men för andra skapar den en känsla av misstänksamhet. Dessutom är det viktigt att inte alltid eftersträva konsensus, menar hon.