För första gången har den globala medeltemperaturen hamnat mer än 1,5 grader över förindustriell nivå, meddelar EU:s klimatövervakning Copernicus. 2024 blev det varmaste året som hittills uppmätts.

– Varje år under det senaste decenniet hör till de tio varmaste någonsin. Vi är nu på gränsen till att kunna klara målet på 1,5 grader som slagits fast i Parisavtalet. Genomsnittet för de senaste två åren ligger redan över den nivån. De höga globala temperaturerna under 2024, tillsammans med rekordhöga atmosfäriska vattenånganivåer, innebar värmeböljor och kraftiga skyfall på nivåer vi inte tidigare sett, och det har inneburit katastrof för miljontals människor, säger Samantha Burgess på Europacentret för väderprognoser, ECMWF, i ett pressmeddelande.

Data från alla internationella globala temperaturmätningar visar att 2024 var det varmaste året sedan mätningarna började 1850. I Copernicus årsrapport över temperaturer på land och i vattnet framgår det att även temperaturerna vid havsytan var de högsta som uppmätts, på världens alla hav, vilket har stor påverkan på temperaturen även på land. Framför allt är klimatförändringarna människans verk, till stor del på grund av förbränning av fossila bränslen, men väderfenomenet El Niño påverkar också.

– Mänskligheten är ansvarig för sitt eget öde men hur vi svarar på klimatutmaningen bör baseras på bevis. Framtiden ligger i våra händer – snabba och beslutsamma åtgärder kan fortfarande förändra banan för vårt framtida klimat, säger Carlo Buontempo, chef för Copernicus klimatavdelning.