Biologisk mångfald
Parisavtalets mål: Nu har tio svenska kommuner fått klimatbudgetar
Nu har tio av Sveriges kommuner fått sina första koldioxidbudgetar.
Prenumerera på Extrakts nyhetsbrev!
Läs mer
Håll dig uppdaterad! Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.
Personuppgifter lagras endast för utskick av Extrakts nyhetsbrev och information kopplat till Extrakts verksamhet. Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet, vilket innebär att du inte längre kommer att få några utskick från oss
Borlänge, Gävle, Håbo, Knivsta, Ragunda, Skellefteå, Säter, Västerås, Åre och Östersund, ska med hjälp av nya budgetar få en bättre översikt över nödvändiga utsläppsminskningar för att kunna bidra till Parisavtalets mål.
Grunden kommer från ett pilotprojekt som leds av Uppsala universitet och Ramboll.
– Utsläppen måste sjunka och det är viktigt att var och en vet vad som bör och kan göras, både på individnivå och på kommunal och regional nivå – och sedan förra veckan även på EU-nivå. Med vårt marknadsnära perspektiv i samverkan med aktuell forskning kan vi erbjuda en konkret metod för klimatarbetet på lokal nivå. Många kommuner är i startgroparna för nästa omgång av budgetarbete, säger David Lindgren, hållbarhetsansvarig på Ramboll.
I ett senare skede kommer även sex län och regioner att få ta del av sina koldioxidbudgetar.
– Varje kommun och region får en koldioxidbudget som beräknas utifrån vilka utsläpp de har i dag, och hur de måste minska utsläppen för att bidra med sin beskärda del. Kommunen kan fungera som spindel i nätet och föra samman näringsliv, invånare och offentlig sektor. Jag tror att vi kommer att få se många intressanta initiativ på lokal nivå redan det kommande året, säger Martin Wetterstedt, koordinator på Uppsala Universitets klimatledarskapsnod.